VÝROBA MARSEILLSKÉHO MÝDLA

Jak se vyrábí autentické marseillské mýdlo

 

 

 

Pečlivý výběr ingrediencí našimi mistry mýdlaři zaručuje autentičnost našeho mýdla. K vytvoření tradičního marseillského mýdla je potřeba vyrábět ho v Marseille a mít složení pouze z rostlinných olejů (bez konzervantů, barviv, parfemace a živočišných tuků). Zároveň je třeba dodržet výrobu v 5 krocích – „Le Procédé Marseillais“, v překladu „marseillský postup“ – stanovenou v roce 1688 Colbertovým ediktem.

3 kostky mýdla tradičních marseillských mýdel

 

Marseillský postup je tradiční přerušovaný proces výroby mýdla, během kterého se hmota vaří v kotli. Skládá se ze specifických kroků a probíhá v cyklu 8 až 10 dnů.

1- MÝDLOVÁ HMOTA

Mýdlová hmota vařená v kotli marseillského mýdla

VZNIK HMOTY

Za mírného ohřívání se do kotle postupně vlévají oleje a roztok hydroxidu sodného, vše se přivede k varu a hmota se mění v mýdlovou pastu. Jde o takzvané zmýdelnění.

Vaření marseillského mýdla v kotli v továrně na mýdlo Fer à Cheval

UVOLNĚNÍ

Jelikož je mýdlo nerozpustné ve slané vodě, tento krok spočívá v přidání vody a mořské soli, aby se glycerin a solné roztoky dostaly na dno;  z mýdla se tak oddělí část vody, kterou obsahuje. Uchováváme méně než 1% glycerinu, který se přirozeně vytvoří během zmýdelnění. 

Mýdlová hmota v kotli

VAŘENÍ

Tento krok charakterizuje zmýdelnění a umožňuje úplnou přeměnu tukových složek na mýdlo.

Mytí marseillskího mýdla veřeného v kotli

MYTÍ

Jedná se o pročištění mýdlové hmoty mycím roztokem, který umožní odstranění glycerinu, nečistot ze surových olejů, přebytků sody a nezmýdelněných mastných kyselin.

Zkapalnění mýdlové hmoty během výroby marseillského mýdla

ZKAPALNĚNÍ

Tento krok zajišťuje přechod z krystalické struktury mýdla do jeho hladké fáze přidáním vody.

 

Hmota se přes den vaří a v noci odpočívá. Mýdlová hmota takto „pracuje“ 8 až 10 dní. Realizace těchto kroků je možná pouze díky našim mýdlářům. Michel, mistr mýdlař s více než 30letou praxí, již 3 roky zaučuje Stéphana, který sám pochází z mýdlařské rodiny.

2- SUŠENÍ MÝDLA ATOMIZACÍ

Atomizér uchovávající marseillské mýdlo

ATOMIZÉR

Mýdlo z kotlů se skladuje v odpočívacích kádích. Zahřeje se ve výměníku a poté se rozmělní ve vakuovém válci, aby se oddělilo co nejvíce vody. Suchá hmota se zachycuje na stěnu válce odkud se seškrábou kousky mýdla.

Extruze průmyslovým strojem mýdlového granulátu

EXTRUZE

Tyto kousky pak procházejí hnětačem, který je rozemele a vytvoří z nich mýdlový granulát během takzvané extruze. Tento krok zajistí rovnoměrné a rychlé dosušení.

Hrst mýdlového granulátu v rukou nad pytlem

POLOTOVAR: MÝDLOVÝ GRANULÁT

Mýdlový granulát je balen v 25kg pytlích a může být například prodáván dalším výrobcům mýdel.

Tři mýdlové kostky rostlinného a olivového marseillského mýdla

HOTOVÉ VÝROBKY: MÝDLA VŠECH TVARŮ

Mýdlový granulát prochází dalším extrudérem, kde je stlačen a poté extrudován do tuhého a homogenního mýdla. Výběr formy určuje tvar a velikost mýdla.

3 - TVAROVÁNÍ A RAŽENÍ MÝDLA

Ražení válcem tradičního marseillského olivového mýdla

DVOUSTRANNÉ RAŽENÍ POMOCÍ VÁLCŮ

Tuhé mýdlo následně prochází dvěma válci a krájí se na kostky, plátky nebo tyčinky o hmotnosti od 1 do 4 kg, které jsou tak připravené k použití.

ŠESTISTRANNÉ RAŽENÍ KOSTEK

Tuhé mýdlo je předkrájené na kostky, které se značí ražením na šesti stranách. Kostky jsou poté zabaleny, označeny etiketou a skladovány na paletě k odeslání.

KVALITNÍ MARSEILLSKÉ MÝDLO

Kromě této specifické řemeslné výroby je prováděna analýza v průběhu celého výrobního procesu, aby byla zaručena kosmetická kvalita našich mýdel.

Objevte celou řadu našich tradičních mýdel

Tradiční tuhá i tekutá mýdla z rostlinných olejů

Kostka rostlinného marseillského mýdla Fer à Cheval 300 g

MARSEILLSKÉ MÝDLO S ROSTLINNÝM OLEJEM – 300 g

MARSEILLSKÉ MÝDLO S OLIVOVÝM OLEJEM – 300 g

Marseillské tekuté mýdlo s olivovým olejem s pumpičkou 500 ml

MARSEILLSKÉ TEKUTÉ MÝDLO S OLIVOVÝM OLEJEM – 500 ml